tonnaer.punt.nl
Huwelijk ongeldig als je voorbehoedsmiddelene gebruikt
Veel italianen zijn katholiek (ruim 90%), ook al gaat een groot deel nooit naar de kerk (Pasen, Kerst, doop, comunie, huwelijken en begrafenissen uitgezonderd), en doet een nog groter deel wat hij/zij zelf wil, zonder zich iets van het Vaticaan aan te trekken. Maar traditie is belangrijk, dus willen ze bijna allemaal in de kerk trouwen (toen wij trouwden, waren we die maand de enigen die niet in de kerk trouwden, zo zag ik een tijdje later in een statistiekje in een krantenartikel). Zo'n kerkelijk huwelijk wordt door de italiaanse staat erkend, dus dat is lekker makkelijk.
Maar... er schuilt een addertje onder het gras. Het kerkelijk huwelijk kan ook door de kerk ontbonden worden, en in bijna alle gevallen wordt die ontbinding òòk door de italiaanse staat erkend. En ontbinding is niet hetzelfde als scheiding: in het geval van ontbinding is het alsof het huwelijk nooit plaats heeft gevonden. En heeft men dus ook geen recht op alimentatie e.d.
Dat ondervond een vrouw, die getrouwd was met een man die een ernstige ziekte had. Om te voorkomen dat zij en eventuele kroost de ziekte zouden krijgen, hadden ze altijd veilige sex bedreven. En geboortebeperking, om wat voor reden dan ook, is tegen de regels van de katholieke kerk, en een reden om het huwelijk ongeldig te verklaren. Het is me niet bekend om welke reden de twee wilden scheiden, maar de vrouw, die tegen de erkenning door de staat van de ontbinding door de kerk in beroep ging, is door het hof van cassatie in ongelijk gesteld. Voor haar dus geen alimentatie, en geen recht op de goederen van de echtgenoot.
 
Tsja, geloof. Het kost wat, maar dan heb je ook niets.

Reacties

marisa op 24-01-2009 08:47
Ze hadden "gewoon" moeten scheiden! Het hele vaticaan links moeten laten liggen...dan had ze het wel gehad! Of was ze misschien nog van plan een keer in de kerk te trouwen??
 
 
welman op 27-01-2009 15:58
BEN JE NIET IN DE KERK GETROUWD!
tonnaer op 27-01-2009 15:59
Nee 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl