tonnaer.punt.nl
Cursus italiaanse politiek
De italiaanse politiek. Berlusconi, Cicciolina. Theater, emoties. Beloftes, heel veel beloftes. Veel geschreeuw en weinig wol. Vriendjespolitiek.
 
Is er dan niet meer? Vast wel. Vooroordelen? Zeker. Maar de politici doen dan ook wel erg hun best om die vooroordelen te bevestigen. Een bloemlezing van de afgelopen week:
 
1. De staatsomroep (Rai) is hier stevig in handen van de regering. Om een schijn van democratie op te houden, is de voorzitter van de garantie-commissie een lid van de oppositie. Alleen beviel de keuze van de oppositie Berlusconi niet, en dus kozen de regeringspartijen een ex DC-er (het italiaanse CDA, opgeheven tijdens Tangentopoli), nu lid van de grootste oppositiepartij. Zijn partij sommeerde hem te weigeren, maar hij weigerde dat. "Zodra er een akkoord tussen de partijen is, treed ik af". Het akkoord is er nu, maar hij weigert af te treden. Met als gevolg dat hij uit de partij is gezet. Naar goede christen-democratische (maar niet alleen) traditie: als je een zetel hebt, dan laat je die nooooooooit meer los.
 
2. Chiodi (partijgenoot van Berlusconi) wil graag president van de regio Abruzzo worden. En heeft een ander oud italiaans gebruik (het kopen van stemmen) naar nieuwe hoogte getild: hij heeft een reclamespot op zijn site en op youtube gezet, waarin hij jongeren oproept om hun CV in te leveren bij de promotiestands van zijn partij. Met de belofte dat ze in januari (na de verkiezingen) op gesprek kunnen komen. Een baan in ruil voor een stem.
 
3. Een ex-parlementslid van de communistische partij heeft deelgenomen aan de italiaanse versie van Expeditie Robinson (Isola dei famosi), èn gewonnen. Was er eerst kritiek vanuit de partij op de deelname aan een reality door een (ex) parlementslid, nu ze gewonnen heeft wordt haar winst zelfs vergeleken met die van Obama. En wil de partij haar graag kandidaat stellen voor de europese verkiezingen. Geheel on-italiaans heeft ze gewijgerd.

Reacties

marisa op 26-11-2008 15:19
Ik moet zeggen dat ik door haar/zijn deelname een andere kijk op hem/haar heb gekregen. Het is iemand met een heel eigen menig en een behoorlijke dosis intelligentie. Jammer eigenlijk dat hij/zij uit de politiek is.
 
Marisa
tonnaer op 26-11-2008 15:23
Ik heb het niet gezien. Voor alle duidelijkheid, ik heb geen kritiek op haar (hem). Het ging mij om de reakties van de partij: zich eerst te goed voelen voor zoiets vulgairs als een reality, maar wel meteen proberen te profiteren van de winst.
marisa op 26-11-2008 15:32
Maar dat was te verwachten hè! Het motto blijft (quote Wim Kan) "Links lullen en rechts je zakken vullen"....als er wat te graaien valt worden alle normen en waarden overboord gegooid.
 
Zoals voor Belusca Putin zijn grote vriend was (Ineens geen communist meer en vooral geen KGB'er) is zoiets "vulgairs" zoals Isola dei famosi ineens niet meer "vulgair" omdat iemand van hun partij gewonnen heeft.
 
Heb het met horten en stoten gevolgd maar meestal voor het eind in slaap gevallen op de bank. Zelfs schreeuwlelijk Simona Ventura kon me niet wakker houden.
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl