tonnaer.punt.nl
Betalen voor de verblijfsvergunning
Een tijdje geleden schreef ik over wat te doen om je in te schrijven in het bevolkingsregister in Rome. De vervanging van de verblijfsvergunning waar toen sprake van was, heet officieel  'attestazione della regolarità del soggiorno per i cittadini della UE', oftewel 'verklaring van de legaliteit van het verblijf voor EU burgers'.

Vandaag ben ik naar het gemeentehuis in Rome geweest (XIII circoscrizione), omdat we verhuisd zijn. Een adreswijziging dus. Alle documentatie was in orde, totdat de mevrouw de 'attestazione' wilde zien. Zowiezo al raar, omdat het een document is dat de gemeente zelf afgeeft, dus ze kunnen zo zien of je legaal bent of niet. Maar nu werd beweerd dat dit attestaat alleen geldig is als er een 'bollo' van E14,62 op zit, en een ander gemeentelijk 'bollootje' van 52 cent. Een schrijven van het ministerie van binnenlandse zaken dat blijkbaar tussen juli (toen er van 'bolli' nog geen sprake was) en nu is aangekomen.

Toen ik vroeg of ik dan nà de adreswijziging (die wordt niet meteen ingevoerd, eerst moet de politie controleren of je er ècht wel woont) opnieuw die bolli zou moeten betalen, werd er even beraadslaagd en vervolgens beslist dat ik maar 1 keer hoef te betalen, voor de bolli op het nieuwe attestaat.

Oftewel, ze doen maar wat. Ik heb aan de centrale anagrafe geschreven voor verdere informatie, want het lijkt me niet erg legaal allemaal. Je kunt tegenwoordig alles autocertificeren, er mag geen verschil bestaan tussen italianen en EU burgers, en dan willen ze ineens geld voor een document dat je helemaal nergens nodig hebt, alleen bij de gemeente zelf!

Maar voorlopig heb ik dus niets betaald. En als ze net als de vorige keer dat document via de post opsturen, dan betaal ik zeker geen bolli. En als ik langs moet komen om het op te halen, dan doe ik dat pas als ik het ergens voor nodig heb. Aangezien ik mijn permesso nooit heb gebruikt, kan dat nog lang duren ;-)

Reacties

Harry op 08-12-2007 22:02
Hallo,
 
Sinds 1 januari 2007 is er geen verblijfsvergunning meer nodig voor EU-burgers. Dus gewoon niet meer doen :-)
 
Groetjes uit Zuid-Tirol / Alto-Adige
 
 
tonnaer op 10-12-2007 09:20
Hallo Harry, hartelijk dank voor je reaktie. Maar helaas, zo eenvoudig is het niet. Sinds 1 januari is de verblijfsvergunning oude stijl inderdaad afgeschaft. Maar sinds april is er dus de nieuwe regelgeving. Het is nu de gemeente die moet controleren of je recht hebt om in Italië te verblijven (werk, eigen vermogen, dat soort zaken). En die de verklaring afgeeft waar ik het over heb. En waar nu dus volgens de 13e deelgemeente van Rome voor betaald moet worden.
 
Dat de site van de nederlandse ambassade achterloopt, is niets nieuws. Het is ook onmogelijk om niet achter te lopen, aangezien zelfs de italianen zelf niet precies weten hoe het zit. Ik heb vorige week het centrale bevolkingsregister in Rome om inlichtingen gevraagd, en tot dusver heb ik bericht gehad dat degene die mijn vraag heeft ontvangen nog nooit een ministerieel bericht heeft gezien dat bepaalt dat er voor de verklaring betaald moet worden, en dat mijn vraag aan een ander is doorgestuurd. Sindsdien, stilte. Als ik over een paar dagen nog niets gehoord heb, zal ik nog eens een mailtje sturen.
Marisa op 10-12-2007 17:48
Wat heb ik dan toch een mazzel dat ik 2 nationaliteiten bezit...heb al die rompslomp niet gehad!
(Hoewel...toen ik me ging inschrijven hier bij de gemeente en mijn italiaanse paspoort..ja ITALIAANSE paspoort overhandigde..kreeg ik een formulier voor aanvraag voor een verblijfsvergunning...DUHHHHH???? Antwoord van de ambtenaar toen ik zei dat ik italiaanse was zei hij: "Maar je zei toch dat je uit Amsterdam kwam??"...zucht!)
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl