tonnaer.punt.nl
Italiaanse politiek speelt op de man
Afgelopen zaterdag was er niet alleen de Notte Bianca in Rome,  maar ook de V-day van Beppe Grillo. Beppe Grillo is een italiaanse cabaretier, die er over het algemeen nogal linkse ideeën op na houdt, en die sinds enige tijd aandacht probeert te krijgen voor een “volkswet” die het parlement zou moeten hervormen. Een initiatief dat noch de linkse, noch de rechtse partijen bevalt. Het waarom is snel duidelijk. Kort gezegd wil Grillo dat veroordeelden niet in het parlement gekozen mogen worden (er zijn momenteel meer dan 20 parlementsleden die veroordeeld zijn), dat men maximaal twee keer gekozen mag worden (om kastevorming en zetelvergroeiing te voorkomen), en dat men stemt op de persoon, en niet op de partij. Vooral de eerste twee punten zijn tegen het zere been (en de interesses) van een groot deel van de politici van alle kleuren.
 
Er wordt over getwist of de V-day een succes is geweest. Ondanks alle publiciteit vooraf, en de controverses achteraf, is er op de dag zelf door de media geen aandacht aan besteed. Geen enkel journaal heeft er beelden van. Niet alleen niet laten zien, maar zelfs niet gemaakt. De commerciële TV is in handen van Berlusconi, de publieke omroepen zijn ook politiek beïnvloed. Geen enkele partij had er belang bij er aandacht aan te besteden, en dus werd het evenement opportunistisch genegeerd.
 
De reacties achteraf zijn overigens symptomatisch voor de huidige italiaanse politiek. Niemand is ingegaan op de inhoud. Men heeft kritiek op de initiatiefnemer (“een komiek moet zich niet met politiek bezig houden”; “waarom gaat hij de politiek niet in”) en op de manier waarop er aandacht wordt gevraagd voor het wetsvoorstel (de manifestaties). Het parlementslid Casini maakte het wel heel bont. Tijdens de manifestatie werd er kritiek geleverd op de zogenaamde wet-Biaggi, waarmee de arbeidsmarkt is geflexibiliseerd. De wet is genoemd naar een man (Biaggi) die eraan gewerkt heeft en die daarom een aantal jaar geleden door de Rode Brigades is vermoord. En Casini beschuldigt Grillo nu ervan de Rode Brigades te steunen! De persoon en de wet worden voor het gemak maar even één en hetzelfde. Biaggi is een held, gedood door terroristen, en dus is kritiek op de wet niet toegestaan.
 
Dit soort afleidingstactieken zijn heel gewoon. Toen Montezemolo (baas van Ferrari, van de Fiat en voorzitter van de italiaanse VNO) kritiek uitte op de regering Berlusconi, werd hij ervan beschuldigd “politiek te bedrijven”. Ondernemers moeten in Italië ondernemen, de politici denken aan de politiek. Dat het ondernemen erg moeilijk wordt als de politiek bepaalde zaken niet regelt, is niet van belang.
 
Toen de Hyena’s (een satirisch programma) met een smoes het zweet van een vijftigtal parlementariërs met een papieren zakdoekje hadden afgeveegd, en vervolgens laten testen op de aanwezigheid van drugs, was het land te klein! De privacy, dat was een inbreuk op de privacy! De rechter verbood de uitzending. Een parlementslid wilde naar de rechter stappen. Bijna niemand had het erover dat een derde van de “slachtoffers” positief was, oftewel drugs gebruikt had. En uiteindelijk is het in de doofpot beland. Zoals zoveel hier.
 
Wie geïnteresseerd is in de V-day en het wetsvoorstel, kan er meer over lezen op de engelse versie van de weblog van Grillo.

Reacties

marisa op 12-09-2007 10:25
Misschien kwam het "aandacht te kort" ook wel door de begrafenis van Pavarotti.
 
Als je kop teveel boven het koren uitsteekt wordt je neergemaaid! Grillo is daar een mooi voorbeeld van!
 
De wet Biagi klopt op zich wel maar de werkgevers hebben daar zo'n misbruik van gemaakt (MAKEN!!) en daarom klopt het gewoon niet meer! Ik weet dat uit ervaring. Om geld te sparen nemen ze maar aan...ontslaan je weer aan het eind van je contract...nemen desnoods een nog goedkopen iemand aan en zo gaat het maar door! (Spreek helaas uit ervaring).
 
Ik ben mijn voelsprieten her en der weer aan het uitsteken voor een beetje werk maar ik heb er een hard hoofd in.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl