tonnaer.punt.nl
Beschermgeld en smeergeld
Een paar dagen geleden besloot de Confindustria (de italiaanse VNO zeg maar) op Sicilië, dat leden die beschermingsgeld aan de maffia betalen, geroyeerd worden. Dit omdat de ondernemers er meer dan genoeg van hebben om de maffia te betalen voor "bescherming".
 
Een heel nobel standpunt. Jammer alleen, dat woorden makkelijker zijn dan daden. Veel makkelijker zelfs. Veel minder gevaarlijk ook. In de krant Metro (Rome) van vandaag, lees ik dat de afgelopen dagen twee ondernemers in hun benen zijn geschoten (gambizzato in het italiaans, ze hebben er zelfs een werkwoord voor), één rolluik is doorzeefd met kogels en dat er brand is gesticht in verschillende winkels en bouwplaatsen. Allemaal meer of minder geweldadige waarschuwingen van de maffia, dat je maar beter gewoon kunt betalen. Als je blijft weigeren, kan dat zelfs de dood tot gevolg hebben. Dat gebeurt gelukkig maar zelden. Bijna niemand houdt het tot dat punt vol.
 
Heel goed dus om de ondernemers op hun daden aan te spreken, maar dan moet je wel zorgen voor een goede bescherming tegen dit soort wraakacties. Als ik moet kiezen tussen een kogel in mijn been en uit de VNO gezet worden, dan weet ik het wel.
 
Het voorstel kreeg de volledige goedkeuring van de politieke partijen. Alleen maakten Minister voor de infrastructuur Di Pietro en de Hoge commissaris voor de strijd tegen de corruptie (prachtige titel) Serra de kanttekening, dat ondernemers die smeergeld betalen, toch eigenlijk ook wel gerroyeerd zouden moeten worden. Dat mag immers ook niet. Sterker nog, terwijl onder bedreiging betalen aan de maffia misschien moreel niet aanvaardbaar is, is het niet strafbaar. Vrijwillig smeergeld betalen, is wel strafbaar. Dat is namelijk corruptie.
 
Ik heb nog geen reaktie van de ondernemers gehoord. Het is natuurlijk ook een erg gevoelige kwestie. Het beschermingsgeld is een verliespost. Dat betaalt liever niemand. Het smeergeld daarentegen is een investering. Uiteindelijk verdien je daar mee. Iedereen (dat wil zeggen de ondernemer en degene die het smeergeld ontvangt) wordt daar beter van. Behalve de belastingbetaler. Maar die telt in dit land niet mee. Het feit dat slechts twee politici (één ex-openbaar aanklager (di Pietro), de ander doet gewoon zijn werk) over het smeergeld hebben gepraat, is een ander veelzeggend signaal.

Reacties

marisa op 12-09-2007 10:19
In theorie, zoals gewoonlijk, is alles prachtig...maar net wat je zegt...als je moet kiezen tussen een kogel en geld betalen....
 
Makkelijk praten als je geen Don Corleone iedere week aan de deur hebt!
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl