tonnaer.punt.nl
Dubbele nationaliteit
Jarenlang wilde ik de italiaanse nationaliteit aanvragen, maar heb daar altijd van afgezien, omdat ik dan de nederlandse moest opgeven. De nederlandse wet kende namelijk wel de dubbele nationaliteit voor buitenlanders die met een nederlander getrouwd waren (voor de rust binnen het gezin), maar niet vood nederlanders die met een buitenlander getrouwd waren. Heb ik altijd vreemd gevonden. Volgens mij is er geen enkel ander land in de wereld dat zijn eigen burgers minder rechten geeft dan de immigranten.
Maar goed, in april vorig jaar is dan eindelijk de wet veranderd. Kan ik eindelijk twee nationaliteiten hebben. Alleen ben ik nu gaan twijfelen. In de eerste plaats omdat mijn verblijfsvergunning nu voor onbepaalde tijd is geworden. En in de tweede plaats omdat ik hier dan wel zou kunnen stemmen als ik Italiaan word, maar of dat nu zo'n voordeel is... ik zou echt niet weten op wie dan wel.
Voorlopig stel ik het nog maar even uit. Dat scheelt ook weer een hoop tijd, ergernis (je kunt maar beter zo weinig mogelijk met de overheid te maken hebben) en geld.

Reacties

Pagina12
Janine op 17-02-2004 12:49
Hoi !

Ik woon bijna 2 jaar in Rome, getrouwd met een Italiaanse man.
Ik wist niet dat je als Nederlandse zijnde, ook de Italiaanse mocht/kon aanvragen,.....ik dacht dus dat die "oude" regeling nog gewoon gold.

Waarschijnlijk zal ook ik niet de Italiaanse nationaliteit aanvragen, omdat ik het nut er niet van in zie.
Wel heb ik een Italiaanse identiteitskaart aangevraagd, dit is wel handig ivm de bureaucratie in Italië.

Leuke site overigens !

Groetjes,

Janine
guido op 17-02-2004 13:03
dank je 
Maurice op 04-08-2006 15:30
Hoi,
 
Las net je berichtje over dubbele nationaliteit. Het bericht is uit 2004, heb je nog een update hierover? Ook ik woon in Rome (sinds 4 jaar) en ben sinds onlangs getrouwd met een Italiaanse, vandaar.
 
Maurice 
tonnaer op 04-08-2006 15:56
Wat wil je weten? Volgens mij kun je na zes maanden de italiaanse nationaliteit aanvragen, en je raakt de nederlandse niet kwijt. Ik heb er zelf voorlopigvan afgezien, dus ik weet niet wat je er allemaal precies voor nodig hebt. Dat zou je bij de questura moeten vragen. Zeg er wel duidelijk bij dat Nederland in de EU zit, want ik heb gemerkt dat niet iedereen dat weet.
claudio cecchini op 11-08-2006 19:55
Hi
 
Ik ben zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder en had bij geboorte de Italiaanse nationaliteit. Op of rond mijn 16e was de regelgeving dusdanig dat ik een optie tot nederlanderschap kon verkrijgen, waar ik destijds gebruik van heb gemaakt. Tot op heden ben ik ervan uitgegaan dat ik een dubbele nationaliteit had: ik heb van geen van beide officieel afstand gedaan en heb een nederlands paspoort. Nu schijnt er in de loop der jaren flink wat veranderd te zijn, wat me doet twijfelen of ik wel 2 nationaliteiten heb.
 
Voordat ik contact met het consulaat hierover opneem en wellicht slapende honden wakker maak die ik liever rustig laat liggen, weet jij of iemand anders wat nu mijn officiele status is? Ik ben 36 en overigens al bijna 10 jaar werkzaam op Curacao, mocht dit het verhaal nog ingewikkelder maken.
 
bvd
Claudio
Erik Uil op 17-08-2006 13:04
Nee, dan heb je waarschijnlijk niet meer de Italiaanse nationaliteit.
Datkomt omdat je volgens detoen geldende Italiaanse wetgeving (voor augustus 1992) automatisch de Italiaanse nationaliteit hebt verloren toen je de Nederlandse nationaliteit aannam. Maar om het zeker te weten is het toch verstandig om naar het consulaat te gaan.
 
Erik
Erik Uil op 17-08-2006 17:28
Ik heb trouwens ook nog een vraag overhet eerste bericht op dit onderwerp:
 
"Jarenlang wilde ik de italiaanse nationaliteit aanvragen, maar heb daar altijd van afgezien, omdat ik dan de nederlandse moest opgeven. De nederlandse wet kende namelijk wel de dubbele nationaliteit voor buitenlanders die met een nederlander getrouwd waren (voor de rust binnen het gezin), maar niet vood nederlanders die met een buitenlander getrouwd waren. Heb ik altijd vreemd gevonden. Volgens mij is er geen enkel ander land in de wereld dat zijn eigen burgers minder rechten geeft dan de immigranten."
 
Mijn vader is in 1993, 1994 of 1995 , dat weet ik niet precies, genaturaliseerd tot Nederlander en hij was Italiaan. Toen hij naturaliseerde tot Nederlanderwas hij getrouwd met een Nederlandse, heeft hij dan ook nog de Italiaanse nationaliteit behouden naast de Nederlandse?
 
Erik
 
 
Paul van Heertum op 19-10-2006 22:49
Hoi, Ik ben Paul, Nederlander en woonachtig in Nederland en Argentinie. Mijn vriendin is Argentijnse en heeft overgrootouders uit Italie. Aangezien er nogal veel aanvragen zijn in Italie gaat dit nogal lang duren in Argentinie. Nu wil ik eigenlijk uitzoeken of ik die aanvraag eventueel ook in Nederland kan doen en of zij dan in Nederland moet wonen. In principe is de MVV procedure te omslachtig en heeft mijn vriendin daarom juist een Italiaanse pas nodig en moet ze zeker nog 2 jaar in Argentinie blijven voor haar studie. Ik wilde weten of iemand de website en de email heeft van de Italiaanse Ambassade in Den Haag omdat ik daar dan vragen kan stellen. www.italy.nl werkt niet, maar dat lijkt me typisch Italiaans Verder zou ik willen weten welke documenten mijn vriendin nodig heeft en hoe lang die procedure ongeveer duurt Antwoorden graag ook naar granadaiscool@hotmail.com
marisa op 20-10-2006 10:55
Zie net dit berichtje:
 
Toen mijn ouders getrouwd zijn in 1965 verkreeg mijn moeder (nederlandse) automatisch de italiaanse nationaliteit maar behield haar nederlanse ook! (Ze kon gewoon stemmen). Wij (mijn broers en ik) zijn als uitsluitend italiaans geboren en hadden zelfs een verblijfsvergunning! Mijn vader is in de jaren '80 genaturaliseerd omdat hij wilde dat wij stemrecht in nederland kregen. (dat hadden wij namelijk niet!). Hoe dan ook: ik heb daarna altijd een nederlands paspoort gehad en toen ik voorgoed naar italia ging gewoon bij het consulaat in amsterdam langs gegaan en daar een italiaans paspoort aangevraagd en gekregen. (Trouwens stùkken goedkoper dan het nederlandse). Ik heb dus nog gewoon 2 nationaliteiten.
 
Marisa
annamaria op 20-10-2006 23:22
 
Italiaans paspoort goedkoper dan Nederlands paspoort ?????
 
Daar wil ik toch even het volgende over kwijt. 
 
Een Nederlands paspoort kost zo'n 40 euro en is 5 jaar geldig en je kunt er de hele wereld mee over. 
 
Italiaans paspoort lijkt je niets te kosten, maar moet je buiten EU landen zijn dan kun je een ticket aanvragen van  40,29 euro en voor 5 jaar is dat toch nog 201,45 euro.
 
Als ze in Amsterdam op 18 september 2006 dan ook nog eens niet in staat zijn een paspoort af te geven met een digitaal leesbare foto dan kun je bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten ook nog een een Visum aanvragen van 85 euro.
 
Daar heb je met een Nederlands paspoort toch geen last van.
 
Zou alleen hierom al graag de dubbele Nationaliteit willen aanvragen. Heb nu de Italiaanse Nationaliteit want ik heb Italiaanse ouders maar ben wel in Nederland geboren.
 
Annamaria
marisa op 21-10-2006 15:28
Vreemd! Ik heb 30,99 euro betaald voor mijn italiaanse paspoort waar ik heel de wereld mee over kan! Ik ben er in 2004 mee naar Cyprus geweest en in 2005zelfs naar China! En ook dit paspoort is 5 jaar geldig! (consulaat in Amsterdam).
 
Maar inmiddels is dat misschien allemaalveranderd want mijn paspoort heb ik in februari 2003 aangevraagd. (vòòr de digitale revolutie)
 
Marisa
 
 
hanka op 16-11-2006 20:00
Ik woon sinds 1983 in Italia, ben nog steeds nederlandse. Toen ik in 92 trouwde was net de wet veranderd en kon ik geen dubbele nationaliteit krijgen, maar moest van mijn nederlandse afzien. DAT NOOIT! Nuik gescheiden ben, kan ik volgens mij -nog steeds niet/- weer niet, de italiaanse nationalitiet aanvragen. Mijn zoon is in Nederland geboren en heeft de dubbele nationaliteit. Hij heeft een Nederlands paspoort en een Italiaans paspoort isin aantocht. Men zegt tot zijn 18de levensjaar en dan moet hij kiezen. Wie kan mij daar meer over vertellen uit ervaring?
 
Zou ik nu dus wel in aanmerking komen voor een Italiaans paspoort? Zoals iemand anders op deze site zei:"loont het zich wel"?
Paul op 17-11-2006 00:11
Hoi, Ik ben Paul, Nederlander en woonachtig in Nederland en Argentinie. Mijn vriendin is Argentijnse en heeft overgrootouders uit Italie. Aangezien er nogal veel aanvragen zijn in Italie gaat dit nogal lang duren in Argentinie. Nu wil ik eigenlijk uitzoeken of ik die aanvraag eventueel ook in Nederland kan doen en of zij dan in Nederland moet wonen. In principe is de MVV procedure te omslachtig en heeft mijn vriendin daarom juist een Italiaanse pas nodig en moet ze zeker nog 2 jaar in Argentinie blijven voor haar studie. Ik wilde weten of iemand de website en de email heeft van de Italiaanse Ambassade in Den Haag omdat ik daar dan vragen kan stellen. www.italy.nl werkt niet, maar dat lijkt me typisch Italiaans Verder zou ik willen weten welke documenten mijn vriendin nodig heeft en hoe lang die procedure ongeveer duurt Antwoorden graag ook naar granadaiscool@hotmail.com
op 22-11-2006 15:07
Over het kiezen van een nationaliteit als je 18 wordt is geen sprake meer.
Dat was wel zo, maar dat hebben ze afgeschaft.
 
Erik
hanka op 22-11-2006 15:18
Dat betekent dat mijn zoon gewoon twee nationaliteiten blijft houden? Ook na zijn achttiende?
Hanka
tonnaer op 22-11-2006 17:05
Kijk hier eens. Als de gezochte info er niet bij staat, kun je waarschijnlijk het beste contact opnemen met het ministerie van buitenlandse zaken en jullie situatie voorleggen.
Mark op 02-04-2008 14:27
ik heb wel gezien dat het allemaal oude berichten zijn, maar toch hop ik dat iemadn me antwoord kan geven op deze vraag:
Als je bent geadopteerd, verlies je dan ook je geboorte nationaliteit.???
ik kan hier niet echt een antwoord op vinden.. Misschien iemand anders wel?
Ik heb nu namelijk de nederlandse nationaliteit.
ik heb ook nog een paspoort van me geboorteland. Maar die is nooit verlengt of iets.
Kan iemand mijn vraag beantwoorden??
alvast bedankt
tonnaer op 02-04-2008 14:30
Hoi Mark, de berichten zijn oud maar de blog is nog springlevend! :-)
Helaas kan ik je geen antwoord geven. Je zou dat volgens mij het beste kunnen navragen op het ministerie.
Veel succes.
giulio op 22-04-2008 11:21
Onder het mom ingewikkelde verhalen heb ik er ook nog een:
 
Ik hebeen in Italie geborenmoeder die destijds afstand moest doen van haar italiaanse nationaliteit,een Nederlandse vader, woon nu in Oostenrijk maar wil dolgraag de italiaanse nationaliteit naast mijn nederlandse verkrijgen, is dat met die nieuwe wet nu mogelijk?
 
 
grazie!
tonnaer op 22-04-2008 11:33
Hoi Giulio,  ook hierop moet ik het antwoord schuldig blijven. Zowel op de vraag of je de italiaanse kunt krijgen (vraag het na bij de italiaanse ambassade) als op de vraag of je in dat geval de nederlandse kunt behouden (vraag na bij de nederlandse ambassade of het ministerie van buitenlandse zaken.
Succes!
marco op 21-05-2008 16:54
IK heb een vraag....welke voor mij nog een beetje onduidelijk is..het gaat om het volgende...ik heb hier in brasil een brasiliaanse voetballer....zijn vader heef een certificaat van van zijn vader...maar van zijn moeder is niks bekend...alleen een nickname.....nu is de vraag kan hij dan toch en hoe...een italiaans paspoort bemachtigingen voor zijn zoon...
tonnaer op 23-05-2008 09:18
Voor mij is dit verhaal nog onduidelijker!?
Als de vader van zijn vader italiaans is, is het wellicht mogelijk. Geen idee. Vraag het eens aan de italiaanse ambassade in Brazilië. 
marco op 23-05-2008 16:16
Voor zover ik weet is alleen de opa of grootopa geregisteerd hier in brasil maarde oma of grootoma...juist niet alleen een nickname...en dat is juist het probleem...hier in brasil kan men niks doen....dus wordt hetwaarschijnelijk een zoektocht in Italy om de familie op te sporen.!!!!
alessandro op 22-07-2008 12:29
hai, ik ben in italie geboren, mijn moeder is nederlandse, mijn vader italiaan, heb een dubbele nationaliteit. nu zou ik graag voor een jaar naar nederland willen maar heb ik dan dezelfde rechten als een nederlander? Kan ik ne gewoon in laten schrijven bij een arbeidsbureau? alessandro
tonnaer op 22-07-2008 12:32
Als je ook de nederlandse nationaliteit hebt, dan heb je dezelfde rechten als andere nederlanders, lijkt me. Geen idee of je je moet inschrijven in nederlander alvorens je naar een arbeidsbureau stapt. Ik denk het wel, maar zoals gewoonlijk is het beste advies: vraag info bij het ministerie van buitenlandse zaken. Als zij het niet weten, wijzen ze je wel door. Veel succes.
Cassandra op 29-10-2008 20:54
Net een mail gestuurd naar Italiaans consulaat:
 
Ik ben geboren uit een Nederlandse moeder en Italiaanse vader (in 1968).
Mijn vader heeft er destijds (met pijn in zijn hart) voor gekozen om de Nederlandse nationaliteit te vragen,
zodat zijn dochter (ik dus) ook de Nederlandse nationaliteit kon krijgen.
Inmiddels is er op dit gebied een hoop veranderd.
Vandaar mijn vraag over de mail:
Ik lees tegenwoordig veel over de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit en hoop heel erg dat dit nu kan.
Klopt het dat het (inmiddels) mogelijk is omzowel de Nederlandse, alsde Italiaanse nationaliteit te hebben (of aan te vragen)?
Voor mij, maar ook voor mijn vader?
Zo ja, wat moeten wij hiervoor doen?
 
Zodra ik antwoord heb, zal ik dit ook hier plaatsen, heeft iedereen er iets aan
JENNY op 30-10-2008 14:31
VOLGENS MIJ KAN DAT NIET, OMDAT JE IN 1968 GEBOREN BENT HAD JE BIJ JE GEBOORTE GELIJK DE DUBBELE NATIONALITEIT AAN MOETEN VRAGEN. IK HEB 2 ZOONS MET EEN DUBBELE NATIONALITEIT, ITALIAANS EN NEDERLANDS, 1 ZOON UIT 1984 HEB IK HET GELIJK AAN MOETEN VRAGEN, DE ANDER UIT 1988 KREEG HET AUTOMATISCH.
MIJN NIPOTE UIT 1982, OOK NEDERLANDSE MOEDER EN ITALIAANSE VADER, HADDEN HET NIET GELIJK BIJ HET CONSULAAT AANGEGEVEN NU KAN HIJ GEEN DUBBELE NATIONALITEIT MEER KRIJGEN.
SUCCES ERMEE, IK HOOP DAT HET JE LUKT MAAR HEB GROTE TWIJFELS.
 
JENNY BARATELLA
marisa op 30-10-2008 14:39
Dat vind ik gek! Ik ben een jaar eerder geboren en mijn broer in 1970 en wij hadden allemaal een verblijfsvergunning omdat wij italiaans waren (ondanks dat we in Amsterdam geboren zijn en een nederlandse moeder hebben!). Pas toen mijn vader genaturaliseerd is konden wij een nederlands paspoort aanvragen maar verloren de italiaanse niet!
Als Cassandra nog een oud italiaanspaspoort van haar vader heeft moet ze dat meenemen naar het consulaat en laten zien. Dan krijgt zij gewoon een italiaanse pas! (heb ik ook zo gedaan, maar ik stond nog geregistreerd als i taliaanse zelfs.)
marisa
tonnaer op 30-10-2008 14:47
Er spelen in dit geval twee kwesties:
1) Of Cassandra en haar vader in aanmerking komen voor de italiaanse nationaliteit (dat kan het italiaanse consulaat inderdaad vast en zeker vertellen).
2) Of zij, indien ze de italiaanse nationaliteit kunnen krijgen, de nederlandse dan niet kwijtraken. Want de wet is wel veranderd, maar het is slechts in een aantal specifieke gevallen mogelijk om naast de nederlandse ook een andere nationaliteit te hebben. En dat kun je het beste bij het nederlandse ministerie van buitenlandse zaken navragen.
Cassandra op 30-10-2008 15:05
Dit antwoord kreeg ik vandaag:
Geachte mevrouw,
de afgelopen jaren zijn er inderdaad veel zaken veranderd op het gebied van de nationaliteitswetgeving. Echter geldt daarbij als algemene regel dat de wijziging alleen van toepasing isop situaties die zich na de wetswijzigingen voordoen.
Verdergeldt dat voormalige Italiaanse staatsburgers de Italiaanse nationaliteit terug kunnen krijgen door te remigreren naar Italië. Voorwaarde is het kiezen en hebben van de woonplaats in Italië. Na een jaar in Italië wonen is de herkrijging automatisch of anders na het afleggen van een daartoe strekkende verklaring binnen het jaar.
Voor het beantwoorden van uw concrete vraag verzoek ik u bijgaande formulier in te vullen, te ondertekenen en voorzien van een kopie van uw paspoort te restitueren.
Met vriendelijke groeten,
A. van der Velden
Ufficio A.I.R.E., Elettorale e Cittadinanza
Consolato Generale d'Italia in Amsterdam
Vijzelstraat 79
1017 HG Amsterdam (NL)
Cassandra op 30-10-2008 15:07
Ik had inderdaad eerst ook een verblijfsvergunning (die heb ik bewaard, dus die heb ik nog thuis. Maar het lijkt erop (als ik de reactie die ik gekregen heb goed begrijp) dat ik de Italiaanse nationaliteit alleen kan terugkrijgen, als ik in Italie ga wonen...
Cassandra op 30-10-2008 15:15
Dat vind ik gek! Ik ben een jaar eerder geboren en mijn broer in 1970 en wij hadden allemaal een verblijfsvergunning omdat wij italiaans waren (ondanks dat we in Amsterdam geboren zijn en een nederlandse moeder hebben!). Pas toen mijn vader genaturaliseerd is konden wij een nederlands paspoort aanvragen maar verloren de italiaanse niet!
Als Cassandra nog een oud italiaanspaspoort van haar vader heeft moet ze dat meenemen naar het consulaat en laten zien. Dan krijgt zij gewoon een italiaanse pas! (heb ik ook zo gedaan, maar ik stond nog geregistreerd als i taliaanse zelfs.)
marisa
 
Marisa, dat is eigenlijk precies mijn verhaal (ik ben ook in Amsterdam geboren!).us jou voorstel is, met oude paspoort van m'n vader naar het consulaat?
Dat zou geweldig zijn!
marisa op 30-10-2008 15:19
Je zou het kunnen proberen! Het is wel zo dat ik een italiaanse pas wilde omdat ik naar italie ging. Ik had toen al een adres daar.
 
Maar je weet het nooit...als het goed is moet jij dan ook nog geregistreerd zijn daar. Krijg je wel eens post van "La Farnesina"? Dan betekend het dat je als italiaan in het buitenland geregistreerd staat en dus bij het consulaat!
 
Marisa
Lia Govers op 31-10-2008 16:07
Mag ik hier een OPROEP doen? Ik ben een nederlandse vrouw, die al tientallen jaren in Italië woont en daar voor 1999 langer als drie jaar 'paranoid schizofreen' is geweest. Met behulp van een jarenlange zgn. psychoanalytische gesprekstherapie ben ik daar nu kompleet van genezen. Sinds 2002 neem ik geen medicatie meer. Op het WMHO-site staat er sinds april '08 'n kort arikel over mijn genezing onder:
www.euro.who.int/mentalhealth/topics/20080415_1 (= Lia's story).
In juni '06 hebben mijn psychiater en  mijn psychotherapeute mij ertoe uitgenodigd mijn autobiografische verhaal op te schrijven, dat nu klaar is en - op mijn aanvraag -ook is voorzien van hun beider kommentaar. Titel: 'Haal je een moederband niet meer in?' 
Mijn manuscript ligt nu bij 2 nederl. uitgevers, waarvan één (FreeMusketeers) het zeker wil publiceren, maar mij als auteur, die in het buitenland woont, om een lijst met 80 emailadressen vraagt van mensen in Nederland of Vlaanderen, die erin toestemmen eenmalig, vlak voor de druk, een soort 'promotie'-email van FreeMusketeers te ontvangen, zodat een mond tot mond reclame begint. Meteen daarna worden al deze emailadressen uit hun bestand geschrapt. 
Men kan ook alleen 'pro-forma' toestemmen: niemand is er toe verplicht reclame te maken of mijn boek te kopen. Ik heb nu ca. 40 emailadressen verzameld en enkele zal ik nog binnenkrijgen. Is/zijn er tussen jullie soms iemand/meerderen die voor dit doel (i.e. de publicatie van mijn hoopvolle genezingsverhaal) bereid verklaren en mijn hun emailadres toe zouden kunnen sturen? Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor evt. medewerking!
Lia Govers - email: lgovers@yahoo.it  
ali op 17-01-2009 16:19
Hallo,
 
Ik heb een vraagje ik hoop dat iemand mij kunt helpen.
is dat mogelijk dat een immigrant (buiten de EU)die in italie geimmigreerd is (als vluchteling)een italiaanse nationaliteit kan krijgen? zo ja, na hoeveel jaar?
in nederland is het zo dat je na 5 jaar de nederlandse paspoort kan aanvragen. maar ik weet niet of deze regeling ook in italie geldt.
 
ik wil heel graag datiemand die verstand van heeft mijn vraag kan beantwoorden.
 
alvast bedankt.
Arno Willems op 17-03-2009 08:08
Hoi, mijn vrouw (inmiddels overleden) had zowel de Nederlandse als de Italiaanse nationaliteit. Als ik voor mijn kinderen (geboren in 1991, 1992 en 1995)een GBA uittreksel bij de gemeente aanvraag dan staat er bij hun nationaliteit Nederlands Italiaans. Betekend dit dat mijn kinderen gewoon een Italiaans paspoort naast hun Nederlandse paspoort aan kunnen vragen ? Weet iemand misschien het antwoord op deze vraag ? Alvast bedankt voor de moeite. Groet Arno Willems.
jenny groen op 17-03-2009 09:22
Hallo,
Ja, dat kan, volgens mij.
mijn kinderen hebben ook 2 paspoorten, zowel nederlands als italiaans.
En zelf heb ik ook de dubbele nationaliteit.
Ook de kinderen van mn zus en broer hebben 2 paspoorten.Volgens mij is dat geen enkel probleem.
sterkte met alles.
 
groeten, jenny groen
 
Cassandra op 24-03-2009 21:13
Hallo,
een update...
Het lijkt te gaan lukken! Als ik mijn geboorte uitreksel heb kan ik een afspraak maken op ambasade en dan gaat het geregeld worden!
Heerlijk!
Laura Rovituso op 15-06-2009 12:21
hoi , ik ben een 13 jarig meisje
en mijn vader is een italiaan en mijn moeder belg
omdat ik ik in belgie geboren ben is mijn nationaliteit ook belg
maar ik zou dit willen veranderen , en ofwel helemaal naar italiaanse nationaliteit gaan of dubbele
gaat dit ? en hoe
alvast bedankt
op 15-06-2009 18:00
Als ik jou was zou ik even contact opnemen met Italiaanse consulaat in belgie, geen idee hoe dit in Belgie is geregeld.
Pagina12
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl