tonnaer.punt.nl
Dubbele nationaliteit
Jarenlang wilde ik de italiaanse nationaliteit aanvragen, maar heb daar altijd van afgezien, omdat ik dan de nederlandse moest opgeven. De nederlandse wet kende namelijk wel de dubbele nationaliteit voor buitenlanders die met een nederlander getrouwd waren (voor de rust binnen het gezin), maar niet vood nederlanders die met een buitenlander getrouwd waren. Heb ik altijd vreemd gevonden. Volgens mij is er geen enkel ander land in de wereld dat zijn eigen burgers minder rechten geeft dan de immigranten.
Maar goed, in april vorig jaar is dan eindelijk de wet veranderd. Kan ik eindelijk twee nationaliteiten hebben. Alleen ben ik nu gaan twijfelen. In de eerste plaats omdat mijn verblijfsvergunning nu voor onbepaalde tijd is geworden. En in de tweede plaats omdat ik hier dan wel zou kunnen stemmen als ik Italiaan word, maar of dat nu zo'n voordeel is... ik zou echt niet weten op wie dan wel.
Voorlopig stel ik het nog maar even uit. Dat scheelt ook weer een hoop tijd, ergernis (je kunt maar beter zo weinig mogelijk met de overheid te maken hebben) en geld.

Reacties

Pagina12
Guido op 10-09-2009 13:46
Hallo allemaal !
 
Ik heb een vraagje. Wellicht dat jullie mij verder op weg kunnen helpen.
Mijn vader had oorspronkelijk de Italiaanse nationaliteit, net zoals mijn grootouders (van vaders kant). Mijn moeder is een Nederlandse.
Ik ben geboren in 1956, in Nederland. Mij werd altijd verteld dat ik een dubbele nationaliteit heb. Mijn vader heeft zich overigens kort na mijn geboortelaten nationaliseren en heeft afstand gedaan van de Italiaanse nationaliteit.
Als jochievan een jaar of 17/18 werd ik opgeroepen voor de toenmalige "dienstkeuring" , iets waar ik helemaal geen zin in had.Met veel pijn en moeite en na twee controle'sheb ik me weten af te laten keuren.
 
Maar nou komt ie : kort na mijn afkeuring ontving ik vanof de Italiaanse ambassade of het consulaat (het staat me bij dat het ergens in Amsterdam Zuid was gevestigd) een oproep om me ook te melden ivm Italiaanse dienstplicht... Natuurlijk had ik daar geen zin in en heb die brief naast me neer gelegd.
 
Maar hoe zit dat nou ? Hoe kan het zijn dat de Italiaanse overheid mij oproept voor de militaire dienst in Italie ? Ondanks dat mijn vaderzich na mijn geboorte heeft laten naturaliseren ?
Hoe kan het zijn dat ik desondanks zo'n 16 jaar later een oproep krijg van de Italiaanse Ambassade/Consulaat ?
Heeft dat in de huidige tijd nog gevolgen ? Kan ik eventueel aanspraak maken op de Italiaanse nationaliteit ? Een Italiaans paspoort ?
 
Als iemand mij hier wat verder over kan informeren : heel erg graag. Het spreekt voor zich dat ik gaarne bereid ben nadere info te verschaffen.
vr.gr.
Guido
tonnaer op 10-09-2009 14:01
Als je vader pas na jouw geboorte afstand heeft gedaan van de italiaanse nationaliteit, dan heeft dat waarschijnlijk geen invloed op jouw nationaliteit. Vandaar ook dat je een oproep kreeg voor de italiaanse militaire dienst.
Net zoals in Nederland is in Italië de dienstplicht sinds een paar jaar afgeschaft, en zowiezo denk ik niet dat ze zitten te springen om een 53-jarige soldaat
Wat het negeren van die oproep voor consequenties heeft (gehad), en of je nog steeds de italiaanse nationaliteit hebt, dat weet ik niet. Dat zou je moeten navragen, bijvoorbeeld bij de italiaanse ambassade.
Guido op 10-09-2009 14:20
Dank voor jouw hele snelle reactie Tonnaer ! Klasse
En ach... 53 op papier,in het hart echter nog altijd een jonge hond hoor ! Maar ik zie me ook niet meer in deAppennini patrouilleren met een schietijzer op mijn rug
 
Maar ik vind het vreemd dat ik ondanks het reeds eerder door mij beschreven verhaal, die oproep kreeg. Ik zal dus dan nog ongetwijfeld ergens in de "Italiaanse administratie" vermeld staan.
Als er een mogelijkheid is om alsnog een Italiaans paspoort te bekomen, dan zal ik die niet onbenut laten.
Ik wacht nog even op wat reacties hier. Het is me duidelijk dat er flink wat mensen hier op de site aanwezig zijn die verstand van zaken hebben. Mochten reacties uitblijven, dan zal ik me volgende week toch tot de ambassade of het consulaat wenden.
In ieder geval zal ik jullie hier op de hoogte houden !
 
vr.gr.
 
Guido
 
 
 
Cassandra op 14-12-2009 14:23
Ik heb 'em!!
Een echt Italiaans paspoort..... het heeft even geduurd, maar ik heb m'n Italiaanse nationaliteit weer terug!!
 
En nu vraag ik me vervolgens af, of ik nu ook uitgenodigd ga worden om italie te stemmen....
tonnaer op 15-12-2009 08:23

Gefeliciteerd! Vraag voor het stemmen even aan de ambassade of je je wellicht moet registreren. De Italianen in het buitenland mogen stemmen voor een vast aantal kamerleden die de Italianen in het buitenland vertegenwoordigen.
Cassandra op 15-12-2009 09:50
Dank je wel, ga ik doen!
Ruud Govers op 23-01-2010 01:26
Hoi Lia!
 
Zo zie je maar: wij komen elkaar overal tegen!
 
Good luck metdat schrijven over het al dan niet kunnen aanhouden van een dubbele nationaliteit!
Ik heb er voor mijzelf (logiserwijs) genoegaan EENTJE..
 
Je broer Ruud
maria op 31-05-2010 22:09
hallo
ik ben in Italie geboren ,ik ben 15 jaar oud .
Maar ik heb een andere nationaliteit en ik wil graag en italieaanse nationaliteit .
En mijn vraag is
heb ik recht voor een italiaanse paspoort?
tonnaer op 01-06-2010 08:32
Ik denk dat dat eraan ligt wat voor nationaliteit je ouders hebben, en waar je nu woont. Je kunt dit het beste vragen aan de italiaanse ambassade. En als je nederlands bent, en wilt weten of je de nederlandse nationaliteit kunt behouden, volg dan de link naar het ministerie van buitenlandse zaken (staat hierboven ergens), of vraag het meteen aan het ministerie.
dany op 01-06-2010 19:36
hallo
ik ben Dany ik ben in 1994 geboren in italie ik ben in het italiaanse gemeete ingeshreven maar ik heb een kaapverdish nationaliteit want ik ben ook in kaapverdianse gemeete ingeshreven omdat mij ouders hebben kaapverdish nationaliteit ik ben daar 6 jaartjes gebleven maar toen ik in italie was ze zeiden tegen mij ouders dat ik moest 16 jaar oud zijn voor italiaanse paspoort ik ben nu 16 jaar oud ik woon in nederland al 4 jaartjes
wat moet ik doen om een italiaanse passport te kunnen krijgen .
Pamèla op 15-09-2011 11:44
Dag allemaal! Ik ben in Italië geboren, 'k heb een italiaanse nationaliteit, allebei mijn ouders zijn Italiaans en ik woon 16 jaar in Nederlands, heb ik dan ook recht op een dubbele nationaliteit? Ik wil namelijk graag ook een Nederlandse passport, omdat mensen vaak moeilijk doen als ik ergens een contract moet tekenen en ze zien een 'buitenlandse' passport. Maar ik wil graag ook mijn Italiaanse houden. Alvast bedankt ^^
Carolien op 17-01-2012 13:05
Ik heb ook een vraag. Mijn vader is Italiaan en ik ben Canadese in Amsterdam geboren. Ik ga in Augustes terug naar Nederland verhuizen en wil meteen ook mijn Italiaanse paspoort aanvragen. Hoe lang duurt het voordat het rond zou zijn? Ik heb ook nog een verblijfs vergunning, zo'n blauw kaartje met mijn foto erop. Ik sta in Italie ingeschreven, heb alleen nog nooit mijn Italiaanse paspoort aangevraagt. Wat voor bewijs heb ik nodig? Of kan het consulaat in Amsterdam de informatie in Ialie aanvragen van de gemeete waar ik sta ingeschreven?
 
Alvast bedankt !
 
Carolien
Pagina12
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl