tonnaer.punt.nl
Laatste artikelen
Vrijdag 23 oktober is er in Rome (en volgens mij in heel Italië) een algemene staking. Voor wat betreft het openbaar vervoer betekent dat, dat het mogelijk is dat bussen, trams, metro en de treinen naar Ostia, Viterbo en Giardinetti niet rijden van 8.30 tot 17.00, en van 20.00 tot einde dienstregeling.
 
Gedetailleerde informatie vind je hier (in het italiaans).
 
Alle informatie over de stakingen is altijd onder voorbehoud, aangezien stakingen hier regelmatig op het allerlaatste moment worden afgelast of opgeschort.
 
Lees meer...
Vandaag is het Blog Action Day 2009, en het onderwerp dit jaar is klimaatverandering. 
Ik heb niet veel tijd (druk op het werk), maar iets wil ik er toch wel over schrijven.
Ook in Italië is het een 'hot topic'. Het is hier al warm en droog, en als de aarde verder opwarmt, zou het wel eens té warm en té droog kunnen worden. Bovendien schijnt het aantal extreme weersverschijnselen (stortregens, tornado's (relatief kleine, gelukkig), sneeuwstormen) en de gevolgen daarvan (overstromingen, aardverschuivingen, lawine's) de laatste jaren toe te nemen. Gevolgen die nog eens extra verergd worden door een vrij algemene negering van regels en wetten bij het bouwen en aanleggen van wegen, huizen, bruggen, enzovoorts, waardoor de natuurlijke capaciteit van de aarde om dat soort noodsituaties het hoofd te bieden, sterk wordt beperkt.
Na de rampen van dit jaar wordt er weer volop gesproken over het opleggen en naleven van deze regels en wetten. Hopelijk blijft het niet bij woorden. En hopelijk vindt men ook andere oplossingen voor het probleem van de CO2 uitstoot dan de constructie van kerncentrales, zoals de regering nu van plan is.
Lees meer...
Vrijdag 2 oktober is er in Rome een staking van de metro e de regio-treinen Roma - Giardinetti, Roma - Civita Castellana - Viterbo en Roma - Lido. De staking is van 8.30 tot 17.00, en van 20.00 tot einde dienstregeling.
 
Alle informatie over de stakingen is altijd onder voorbehoud, aangezien stakingen hier regelmatig op het allerlaatste moment worden afgelast of opgeschort.
Lees meer...
Al jaren is de bagage afhandeling op het grootste vliegveld van Rome (Fiumicino) een ramp. Wachttijden van 40-60 minuten zijn heel normaal (en niet omdat er eerst nog bagage van andere vluchten afgeleverd moet worden, maar met de lopende band die niet loopt), en regelmatig staan mensen vergeefs op hun koffer te wachten. Mij is dat laatste tot nu toe gelukkig pas één keer overkomen.
Het is een schande, en geeft meteen een slechte indruk van het land aan de toeristen, maar niemand maakte zich er druk over (behalve de reizigers uiteraard). Totdat een paar weken geleden Alemanno, de burgemeester van Rome, zijn koffer kwijt was. Toen was het ineens voorpagina nieuws en werd er op alle journaals over gesproken, dagenlang. Wat een schande, er zouden maatregelen getroffen worden, de burgemeester ontbood de directie van het vliegveld, en van de handlers (de bedrijven die de bagage verwerken), en iedereen beloofde beterschap. Na een week, toen de burgemeester zijn koffer terug had, en de kranten andere onderwerpen hadden om over te schrijven, kwam de eerste voorzichtige ontkenning van één van de directieleden van het vliegveld. Eigenlijk was er helemaal geen probleem, eigenlijk werkte alles best wel goed op zijn vliegveld, beter eigenlijk dan op andere vliegvelden in Europa.
Is er dan niets veranderd? Ja, toch wel. Toen ik zondagavond terug kwam, moest ik zoals vanouds 45 minuten op mijn koffer wachten. Maar terwijl er vroeger op de monitors aangegeven werd van welk vliegtuig op dat moment de bagage werd afgeleverd, en hoelaat ongeveer jouw vlucht aan de beurt zou zijn, zodat je van die 45 minuten een flink deel rustig kon blijven zitten, gebeurt dat nu niet meer.
Nou klopte die tijdsindicatie van geen kanten, dus dat is niet zo'n verlies. Maar dat ze niet meer aangeven van welk vliegtuig de bagage afkomstig is die de band oprolt, is echt een grote achteruitgang. Mijn koffer zou afgeleverd worden op band nummer 10. Maar ook de bagage van zes andere vluchten. En dus stonden we allemaal te dringen om te zien of onze koffer al tevoorschijn kwam. Alemanno moet maar snel weer eens gaan vliegen.
Lees meer...
Zo, ik ben weer terug in Rome. Die tien dagen Nederland zijn omgevlogen. Wat gaat de tijd toch snel als je plezier hebt! En aangezien ik weer terug ben, is er dus ook op de heenreis niets gebeurd. Ik ben heelhuids aangekomen op 11 september.
Nu weer wennen aan de bijna drie uur reistijd per dag om op mijn werk te komen.
Lees meer...   (2 reacties)
Morgen vertrek ik voor een week naar Nederland. Vrijdag kostte veel minder dan zaterdag, dus besloot ik een dag eerder te vertrekken. Pas toen mijn collega's me erop attent maakten, besefte ik dat vliegen op 11 september 'anders' is. Vandaar die lagere prijs wellicht. Mijn collega's verklaren me voor gek, maar ik kan me er verder niet druk om maken.
Om niemand op rare gedachten te brengen, zeg ik niet welke vlucht ik neem. Je kunt het lot ook te veel tarten 
Lees meer...
Een paar dagen geleden had ik in de metro een reclame gezien van de site Alta formazione in rete [italiaans]. Een site met informatie over bij- en omscholingscursussen, die door de regio's gesubsidieerd worden. Vanochtend dacht ik eraan, en ben ik eens gaan rondneuzen. Heel interessant.
Als je ervoor in aanmerking komt, dan betaalt de regio de cursus tot een maximaal bedrag van 5000 euro. Dat is geen kattepis (kattenpis?). Er zijn tientallen cursussen, op allerlei gebied. Al snel heb ik voor mezelf een leuke cursus gevonden: het omscholen van Cobol programmeurs naar Java. Oftewel van procedureel naar object oriented (zo klinkt het wat leuker). Kosten: 5000 euro (dat is toevallig!).
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (minimaal aantal deelnemers 4, maximaal 15), dus als er veel inschrijvingen komen, kan je er altijd naast zitten, maar in theorie kom ik voor de subsidie in aanmerking. Deze cursus is voor wie senior ervaring met cobol heeft (ik!) en werkt (ik!).
De cursusfolder gedownload, en hoe verder ik lees, hoe enthousiaster ik word. De cursus zit prima in elkaar (op papier ten minste), en een officiële bevestiging (certificaat) van mijn OOP kennis is natuurlijk nooit weg.
Maar dan komt de koude douche: de cursus duurt zes maanden, met twee lesdagen per week van 9.00 tot 18.00...
 
Wellicht dat ambtenaren hier gewoon even zes maanden lang twee dagen per week verstek kunnen laten gaan op hun werk, maar voor 'gewone' werknemers, en ook voor zogenaamde zelfstandigen is dat onmogelijk. Mijn klant ziet me al aankomen: "De komende zes maanden werk ik maar drie dagen per week. De andere twee zoeken jullie het zelf wel uit, hè?"
Ik denk dat ik dan ineens niet meer aan één van de eisen voor deelname voldoe.
Lees meer...   (2 reacties)
Maandag heb ik me eindelijk ingeschreven op een sportschool. Dat wilde ik al een tijd doen, maar er kwam altijd wat tussen. Deze sportschool is vlak bij ons huis, is heel mooi, heeft een buitenbad (voor de zomer) en een binnenbad, ze hebben ook lessen na zeven uur 's avonds (voor die tijd ben ik nog onderweg), en is erg duur. Maar nu hadden ze een aanbieding. 'Slechs' 540 euro voor één jaar. Dat is hier in Rome een normale prijs. Ook kleine sportschooltjes met alleen een krachthonk vragen zo'n 500 euro zonder met hun ogen te knipperen.
Gisteren ben ik voor het eerst gaan sporten. Spinning. Met zijn twintigen in een zaaltje vijftig minuten lang de longen uit je lijf fietsen. Er is wel airco, maar als het buiten dertig graden is, dan valt er niet meer tegenop te koelen. Flink zweten dus. Morgen ga ik weer  
Lees meer...   (1 reactie)
Berlusconi kan niet tegen kritiek. Dat weten de Italianen allang, het laatste wapenfeit van de premier was de rechtzaak die hij heeft aangespannen tegen een krant (La Repubblica) omdat die al een tijdje tien vragen publiceert waarop ze antwoord zou willen hebben, en die Berlusconi niet wil beantwoorden. Journalisten die vragen stellen, het zou verboden moeten worden...
Maar nu richt hij zijn pijlen op de Europese Unie [italiaans]: de kritiek op het vluchtelingenbeleid is hem in het verkeerde keelgat geschoten, en nu dreigt hij de Unie lam te leggen door nergens meer op te stemmen.
De kans is groot dat dit bericht over een uurtje al ontkend wordt, en dat de schuld bij de journalisten gelegd wordt die zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd en uit hun verband gerukt hebben. Daar kijkt ook al niemand meer van op.
Lees meer...   (3 reacties)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl